Úvod Príspevky Zdravšie obedy, večere

Prihlásiť / Odhlásiť



Kto je prítomný

Máme online 51 hostí 
PDF Tlačiť E-mail

INŠPIRÁCIE NA ,,ZDRAVŚIE,, OBEDY, VEČERE ( recepty)

Umyté celé zrno ( špalda , ovos, raž , ryža natural , bulgur, krúpy ... ) je ideálne namočiť pred varením na pol hodinu do vody. Celé zrno je pre zdravie človeka cennejšie ako zomleté = múka. ( Každé namočené zrnko- semiačko sa prebúdza k životu a všetky živiny sa zhromažďujú na štart nového života, preto je dobré si ich vopred namáčať i keď to nie je podmienkou, aj oriešky majú po namočení inú výnimočnú chuť ) .
Po namočení posolíme a uvaríme v tej istej vode. Väčšinou je pomer vody 1:2. Keď začne vrieť, zoberieme penu, zakryjeme a neodokrývame do uvarenia. Až po uvarení premiešame. Môžeme dať na podusenú cibuľu, cesnak, inú zeleninu podľa vlastnej chuti. Na tanieri dochutiť zdravou japonskou sójovou omáčkou Johsen SHOYU a TAMARI a olejom lis. za studena – olivovým, tekvicovým , konopným, sezamovým...

K tomu si treba na tanier priložiť aj uvarenú strukovinu ( fazuľu, šošovicu , hrach, cícer... ) . Strukovina spolu s obilninou je ideálna náhrada mäsa – dokonalá bielkovina pre ľudské telo. K tomu už len šalátik z čerstvej sezónnej zeleniny. Zeleninu si treba vyberať takú, ktorá je prirodzená pre našu krajinu v prináležiacom ročnom období. Určite nie v zime paradajky, papriku, uhorky, ktoré môžu škodiť ľadvinám.

Na začiatok odporúčam vyskúšať jačmenné krúpy (najhrubšie č.10), ktoré nahradia halušky. Ja už všade nahrádzam halušky krúpami. Je to jednoduchšie varenie a pritom zdravšie.
Krúpy sa varia ako ryža, len vody dáme viac. Na jednu šálku krúpov 2 až 3 šálky vody, soľ a varíme na platni. Najprv odokryté, kým nezovrú. Potom zoberieme penu a zakryjeme.

Jačmenné krúpy sú dobré s podusenou kyslou kapustou a na kocky opraženým údeným tempehom- chutia ako strapačky.
S natural sójovou nátierkou zmiešané a posypané osmaženou cibuľkou a údeným tempehom chutia ako bryndzové halušky. Kľudne sa dajú posypať aj klasickou bryndzou ako halušky.
Tempeh je fermentovaný výrobok zo sóje, i keď so sójou to netreba preháňať, fermentácia je pre ľudské telo prospešná. Tempeh údený chutí ako slaninka a dá sa používať namiesto nej– mňam. Pozor na geneticky modifikovanú sóju, ktorá ovplyvňuje ľudský mozog !

Špaldové krúpy (korneto) uvaríme a zmiešame s medom a orechami, alebo makom. Môžeme pridať makový olej a zdravo maškrtíme.
Dobre chutia pomastené maslom a osladené slivkovým lekvárom.

Špalda je kráľovná medzi obilninami - nešľachtená prapôvodná pšenica s vysokým obsahom minerálnych látok ...
Betaglukány – obsahujú obilniny našich predkov – najviac ovos, jačmeň – majú výživové, zdravotne preventívne, liečivé účinky i na tie najzávažnejšie civilizačné ochorenia.

Čo najviac potravín by mal zjesť človek dopestovaných v oblasti, kde býva. Mal by sa vyhýbať potravinám, ktoré sú z oblastí nad 600 km.
Ovocie by sa malo jesť len samostatne a nalačno, nikdy nie hneď po jedle, alebo spolu s jedlom, lebo tým, že obsahuje veľa vody, sa rýchle rozkladá. Ak by sa jedlo hneď po jedle, tak kým príde naň rad na trávenie, už je zhnité, čo nám veľmi škodí.
Citrusové ovocie rastie v teplých oblastiach a slúži na ochladenie tela pred teplom, preto by sme sa mu mali hlavne v zime vyhýbať, lebo môže podchladiť náš organizmus. Jedinou výnimkou je citrón.
Čím menej je potravina spracovaná ( čím je bližšie k prírode), tým je zdravšia.

A moje inšpirácie:

Hrachová kaša

Večer namočený polený suchý hrach uvaríme v novej vode, posolíme a mäkký rozmixujeme. Vody necháme toľko, aby bol hrach tesne namočený. Ak by sme nechali viac, bola by kaša riedka. Dochutíme majoránkou , čiernym korením, cesnakom. Do rozmixovanej kaše môžeme a nemusíme pridať na malé kocky nakrájanú mrkvu a petržlen a ešte chvíľu povariť, prípadne mrkvu opraženú, alebo podusenú chvíľu na panvici. Ak ju urobíme redšiu , je to chutná polievka, ktorá sa môže podávať s opraženou hriankou.

Špalda na spôsob ,,číny,, - mňam

Umytú špaldu varíme vo vode v pomere 1:2 na miernom ohni 50-60 min. Po zovretí pozberáme penu. Ideálne je ju pred varením namočiť , zvýši sa jej výživová hodnota. Sóju ( tiež vopred namočenú ) varíme 1 max. 2 hod. v osolenej vode, dlhšie nie, lebo by dlhým varením stvrdla. Potom ju dáme nachvíľu opražiť do trúby na vymastený plech. Na podusenú cibuľku dáme uvarenú špaldu, opraženú sóju, štipku zázvoru, kari korenie a sójovú omáčku. Môžeme a nemusíme dochutiť ešte cesnakom .

Uvarená sója ( akákoľvek strukovina) je dobrá aj zmiešaná s opraženou cibuľkou, čerstvou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Ako príloha je k tomu vhodná ryža.

Mexický guláš s bielym tofu

Asi 200g bieleho tofu nakrájame na kocky a polejeme sójovou omáčkou, necháme 30 min. postáť.
Na oleji speníme 1 cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme:
1 hrnček hrášok
1 hrnček kukurica
Uvarená biela fazuľa ( vopred ju treba uvariť )
Kápia na rezance nakrájaná
Paradajkový pretlak nakoniec pridáme.
Dochutíme soľou, čiernym korením, ml.paprikou. Pridáme tofu a podusíme.
Pred koncom dusenia môžeme zahustiť nasucho opraženou múkou, rozmiešanou vo vode a povaríme. Podávame s ryžou, krúpami, alebo cestovinami ....

TOFU NA KARI A PARADAJKÁCH

Potrebujeme:1 nadrobno nakrájaná cibuľa,
1 prelisovaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
1 ČL karí korenia
soľ na dochutenie
6 ošúpaných paradajok nakrájaných na kocky
600g tofu nakrájaného na kocky

Najprv na panvici na oleji prudko opečieme tofu do chrumkava, vyberieme a odložíme bokom. Potom na tej panvici opražíme na miernom ohni cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme karí korenie, osolíme a 1 minútu popražíme. Pridáme paradajky a 5 minút dusíme. Pridáme opečené tofu a ešte chvíľu dusíme. Podávame s opekanými zemiakmi a čerstvou zeleninou.

 

Z našej fotogalérie


Cvicenie s M.Travnickom-2
Malovanie-7
cviceniejogy a opekacka-11
Koncert J.Majercika v Nitre-7