Prihlásiť / Odhlásiť
Kto je prítomný
Máme online 49 hostí
![]() |
![]() |
![]() |
INŠPIRÁCIE NA ,,ZDRAVŚIE,, OBEDY, VEČERE ( recepty)Umyté celé zrno ( špalda , ovos, raž , ryža natural , bulgur, krúpy ... ) je ideálne namočiť pred varením na pol hodinu do vody. Celé zrno je pre zdravie človeka cennejšie ako zomleté = múka. ( Každé namočené zrnko- semiačko sa prebúdza k životu a všetky živiny sa zhromažďujú na štart nového života, preto je dobré si ich vopred namáčať i keď to nie je podmienkou, aj oriešky majú po namočení inú výnimočnú chuť ) . K tomu si treba na tanier priložiť aj uvarenú strukovinu ( fazuľu, šošovicu , hrach, cícer... ) . Strukovina spolu s obilninou je ideálna náhrada mäsa – dokonalá bielkovina pre ľudské telo. K tomu už len šalátik z čerstvej sezónnej zeleniny. Zeleninu si treba vyberať takú, ktorá je prirodzená pre našu krajinu v prináležiacom ročnom období. Určite nie v zime paradajky, papriku, uhorky, ktoré môžu škodiť ľadvinám. Na začiatok odporúčam vyskúšať jačmenné krúpy (najhrubšie č.10), ktoré nahradia halušky. Ja už všade nahrádzam halušky krúpami. Je to jednoduchšie varenie a pritom zdravšie. Jačmenné krúpy sú dobré s podusenou kyslou kapustou a na kocky opraženým údeným tempehom- chutia ako strapačky. Špaldové krúpy (korneto) uvaríme a zmiešame s medom a orechami, alebo makom. Môžeme pridať makový olej a zdravo maškrtíme. Špalda je kráľovná medzi obilninami - nešľachtená prapôvodná pšenica s vysokým obsahom minerálnych látok ... Čo najviac potravín by mal zjesť človek dopestovaných v oblasti, kde býva. Mal by sa vyhýbať potravinám, ktoré sú z oblastí nad 600 km. A moje inšpirácie: Hrachová kaša Večer namočený polený suchý hrach uvaríme v novej vode, posolíme a mäkký rozmixujeme. Vody necháme toľko, aby bol hrach tesne namočený. Ak by sme nechali viac, bola by kaša riedka. Dochutíme majoránkou , čiernym korením, cesnakom. Do rozmixovanej kaše môžeme a nemusíme pridať na malé kocky nakrájanú mrkvu a petržlen a ešte chvíľu povariť, prípadne mrkvu opraženú, alebo podusenú chvíľu na panvici. Ak ju urobíme redšiu , je to chutná polievka, ktorá sa môže podávať s opraženou hriankou. Špalda na spôsob ,,číny,, - mňam Umytú špaldu varíme vo vode v pomere 1:2 na miernom ohni 50-60 min. Po zovretí pozberáme penu. Ideálne je ju pred varením namočiť , zvýši sa jej výživová hodnota. Sóju ( tiež vopred namočenú ) varíme 1 max. 2 hod. v osolenej vode, dlhšie nie, lebo by dlhým varením stvrdla. Potom ju dáme nachvíľu opražiť do trúby na vymastený plech. Na podusenú cibuľku dáme uvarenú špaldu, opraženú sóju, štipku zázvoru, kari korenie a sójovú omáčku. Môžeme a nemusíme dochutiť ešte cesnakom . Uvarená sója ( akákoľvek strukovina) je dobrá aj zmiešaná s opraženou cibuľkou, čerstvou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Ako príloha je k tomu vhodná ryža. Mexický guláš s bielym tofu Asi 200g bieleho tofu nakrájame na kocky a polejeme sójovou omáčkou, necháme 30 min. postáť. TOFU NA KARI A PARADAJKÁCH Potrebujeme:1 nadrobno nakrájaná cibuľa, Najprv na panvici na oleji prudko opečieme tofu do chrumkava, vyberieme a odložíme bokom. Potom na tej panvici opražíme na miernom ohni cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme karí korenie, osolíme a 1 minútu popražíme. Pridáme paradajky a 5 minút dusíme. Pridáme opečené tofu a ešte chvíľu dusíme. Podávame s opekanými zemiakmi a čerstvou zeleninou. |