Prihlásiť / Odhlásiť



Kto je prítomný

Máme online 30 hostí 
PDF Tlačiť E-mail

Niečo o rastlinnej strave... a recepty

(zhrnutie hlavných myšlienok  z novembrového  stretnutia + recepty z ochutnávky)

Ľudstvo konzumuje celozrnnú ryžu 5000 rokov, pšenicu 10 000 rokov a tak isto jačmeň, proso... dodnes sme nevymreli, avšak začíname degenerovať – od chvíle, keď sa začínala rozvíjať chémia a s ňou všetko umelé...Dnes istí ľudia zarábajú obrovské peniaze predajom nezdravých potravín – ale naša je voľba:

-byť zdraví, štíhli, čistý duchom, alebo

-byť chorí a poddajní...

O zdravej výžive máme dnes málo informácií a pokiaľ aj nejaké máme, často nie sú pravdivé!

Zdravie to je výživa, pohyb, myslenie.

Prečo práve rastlinná strava?

-vplyv konzumácie potravín rastlinných a živočíšnych na zdravie človeka sa podstatne líši

-rastlinná strava podporuje optimálne zdravie, je prevenciou proti civilizačným ochoreniam, dokonca ich lieči

-živočíšna strava podporuje vznik ochorení (hlavne živočíšne bielkoviny – kazeín) vznik a rozvoj rakoviny

Aké sú hlavné výhody zdravého životného štýlu?

-žiť dlhšie

-vyzerať mlado

-schudnúť

-mať viac energie

-znížiť cholesterol

-zabrániť vzniku srdečnej choroby a liečiť ju

-znížiť riziko vzniku rakoviny

-zabrániť vzniku diabetu a liečiť ho

-udržiavať kosti silné

-znížiť krvný tlak a mnoho ďalších

...a aká je cena za všetky tieto výhody? Zmena stravy a životného štýlu.

Ako začať? Zmeniť spôsob uvažovania o jedle. My rátame kalórie a nepozeráme sa na energetickú hodnotu potravín – často jeme prázdne kalórie. Doprajme si radosť z jedla –jedzme s radosťou a nie s trápením – prírodnú, celú stravu.

Zásady správnej výživy:

-vo výžive platí, že celok je viac, ako súčet zložiek. Celé jedlo, to je hromada živín, tisíce chemických látok a všetko sa to spája rôznymi spôsobmi v každom jednotlivom jedle. My pravdepodobne nikdy nezistíme, ako to všetko funguje dohromady

-vitamínové doplnky nie sú univerzálnym prostriedkom pre dobré zdravie, nemôžu nahradiť zdravú prírodnú stravu

-z rastlinnej stravy získame ďaleko vhodnejším spôsobom omnoho viac živín, ako zo stravy živočíšnej

-gény samotné nevyvolajú chorobu, iba ak sú aktivované, pričom výživa zohráva v tejto situácii kľúčovú úlohu

-výživa môže podstatne ovplyvniť nežiaduce účinky škodlivých látok

-rovnaká výživa, ktorá chráni pred vznikom a rozvojom chorôb, ich môže v neskorších štádiách zastaviť a liečiť

-výživa, ktorá je prospešná u jednej chronickej choroby, je pre nás prospešná celkovo

-správna výživa podporuje zdravie vo všetkých oblastiach našej existencie. Všetky tieto časti sa prepájajú.

 

Telo, duša a duch sú jedno – jeden energetický celok. Sú to len rôzne kvality energie. Táto energia do nás vstupuje v najhrubšej forme potravou, v procese trávenia sa mení na rôzne kvality – buď kvality charakteru energie hrubo živočíšnej, alebo na kvality energie jemnejšej až najjemnejšej, rastlinnej.

Stravou a životosprávou posilníme duchovný vývoj a schopnosti, ktoré pomáhajú rozvinutiu našich najlepších síl a tým pomáhajú realizovať naše pozitívne životné sny!

SME SAMI TVORCOVIA SVOJHO ŹIVOTA – NAŚA JE VOĹBA

 

Informácie čerpané od autorov: Jarmila Pruchová, T.Colin CampbellPh.D.,Thomas M. Campbell

 

Recept na slané rastlinné mafinky:

500 g celozrnnej pšeničnej, al. špaldovej múky

1 polievk. lyžicu mletej rasce

1 polievk. lyžicu morskej soli

20 g. bezfosfátového kypriaceho prášku do pečiva

1 balenie údeného tempehu (príp. údeného tofu)

3 veľké cibule

2 väčšie mrkvy

100 ml slnečnicového oleje (nerafinovaného)

Postup:

Vo veľkej mise zmiešame múku, rascu soľ a kypriaci prášok. Mrkvu očistíme, pokrájame na drobné kocky , al. nahrubo postrúhame a odložíme. Nakoniec nadrobno pokrájame cibule a opražíme ich na oleji do zlatista. Pridáme tempeh, mrkvu a ešte chvíľu pražíme tak, aby bol tempeh osmažený.

Zmes pridáme do múky a premiešame. Prilievame postupne vodu tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Dávame do papierových mafinových  košíčkov lyžicou, alebo do olejom vytretých mafinových formičiek. Pečieme na 180 stupňoch zhruba 20 min.

Hotové mafinky poukladáme do prúteného košíka alebo na bambusovú podložku, aby sa zospodu nezaparili.

Mafinky môžeme podávať samotné, alebo s hustejšou polievkou, alebo so šalátom – tvoria tak plnohodnotný obed.

Dobrú chuť.

Erika Brathová

 

A ešte Miloš prikladá recepty na tie super nátierky, ktoré sme mohli ochutnať:

Žltá India

Potrebujeme: červená šošovica (lúpaná) 250g, 3-4 pl Tahin, cibuľa,3-4 strúčky cesnaku,  sezamový olej,  1 čl kmínu, 4 bobkové lístky, 1 čl korenia garam masala, sójova omáčka Joshu

Príprava: šošovicu prepláchneme v studenej vode, varíme v pomere 1:1 s kmínom a bobkovým listom bez pokrievky asi 15 až 20 min, necháme mierne vychladnúť, pridáme tahini, roztlačený cenak a podľa potreby filtrovanú vodu, spolu všetko rozmixujeme do hladka. Na rozpálený sezamový  olej dáme korenie Garam masala o chvíľu pridáme cibuľu, pražíme do sklovita. Cibuľu pridáme do šošovice premiešame a dochutíme sójovou omáčkou.

HUMUS

Potrebujeme: 1 hrnček cíceru, 2-3 PL Tahini, štipka morskej soli, olivový olej, 1 PL Johsen shoyu , alebo Tamari -sójová omáčka, 5 stručikov cesnaku, pol citrónu, kmín,  3 hrnčeky vody

Príprava: cícer cez noc namočíme zlejeme a dáme variť do čerstvej vody v pomere 1:3. Po zovretí zoberieme penu a pridáme 1 ČL kmínu. Varíme asi 1 hodinu. Uvarený cícer rozmixujeme a ochutíme cesnakom, Tahini, olivovým olejom a citrónom. Na koniec podľa chuti pridáme sójovú  omáčku.

Posledná úprava Pondelok, 27 Máj 2013 12:31
 

Z našej fotogalérie


tura-na-zibricu-1
Malovanie-6
Joga a grilovacka-6
cviceniejogy a opekacka-32